Veranderingen

Morgen gaat mijn vriendinnetje naar Berlijn verhuizen. De Duitse hoofdstad en zij gaan een contract aan voor onbepaalde tijd. Een officiele woning heeft ze nog niet, maar in Berlijn is de woningnood niet zo hoog als in bijvoorbeeld London, Parijs of Göteborg, dus de kans is groot dat ze binnen no-time een wunderschönes Loft, WG-Zimmer of Zweiraumwohnung vindt.

De afgelopen week dacht ik aan de dag waarop ik zelf naar Berlijn ben verhuisd. Dat was op zondag 31 maart 2007. Twee weken daarvoor was ik (uit geldnood) liftend naar Berlijn gereisd om kamers te gaan bekijken. Het eerste S-Bahn station waar ik uitstapte was het vergammelde Ostkreuz waar ik inmiddels om de hoek woon. Ostkreuz zag er uit als in de tijd toen Johannes Heesters nog een kleine jongen was. Ik vroeg me af in wat voor smerige toestand ik terecht was gekomen. Uiteindelijk vond ik een appartement in het chiquere Berlin Mitte.

Op 31 maart stapte ik in Amersfoort op de ICE. De trein had toendertijd nog coupés waarin gerookt mocht worden. Daar heb ik in gebrekkig Duits mijn eerste Berlijnse vriendschappen gesloten. Die vriendschap duurde ongeveer tot Berlin Alexanderplatz, waar ik uitstapte en naar de U2 heb gezocht. De U2 is overigens geen band, maar een metrolijn van Pankow naar Ruhleben. Vanaf station Spittelmarkt sleepte ik een van mijn ouders geleende koffer tot de Leipziger Straße 61. Daar aangekomen betrok ik een ruime en opgeruimde kamer op de elfde verdieping van een zogenaamde Plattenbau.

Heden ten dage woon ik al twee jaar in een sanierte Altbauwohnung. Friedrichsberg heette dit deel van Berlijn toen in het eind van de 19e eeuw (de Gründerzeit) met Mietskasernen vol werd geplempt. Die “kazernes” waren destijds bedoeld voor de arbeiders en simpele werknemers van de vele industriewerken die zich hier bevonden. In sommige woningen woonden wel 30 mensen tegelijkertijd. En was het hier een smerige en onhygiènische omgeving.

Rostkreuz (Roestkreuz) wordt sinds vier jaren flink vernieuwd. Ook vele Mietkasernen werden in de afgelopen twee decennia gerenoveerd. Overal zijn nieuwe winkeltjes, cafés, parkjes en speeltuinen ontstaan. De wijk lijkt ieder seizoen van outfit te veranderen. Smerig is het leven hier allang niet meer en onhygiènisch zijn waarschijnlijk alleen de ratten die door de Biergarten van Cassiopeia rennen.

Morgen gaat mijn vriendinnetje naar Berlijn verhuizen. En ook die verandering is prachtig en maakt het leven hier bijzonder aangenaam.

5 reacties op “Veranderingen”

 1. Nicoleke zegt:

  Wat fijn voor jullie!!

 2. Feather zegt:

  ik zag vanmorgen nog een klok in de lucht passeren. alweer sinds 2007?
  Berlijn is niet meer die onbekende stad, u maakt het levendig en beeldend, waarvoor dank.
  Uw vriendin maakt vast de juiste keuze.

 3. rudy kaals zegt:

  @Nicoleke: het is geweldig!!
  @Feather: inderdaad alweer sinds 2007. “De tijd vliegt slecht” schreef Gummbah ooit.. doch de goede absurd had het mis. Dank voor uw reactie Veder! :)

 4. René zegt:

  Gossiemikkie, ben je nog niet uitgeneukt?

 5. Caroline Marike zegt:

  Hey! Ze zijn bezig een slaatje uit je te slaan! En; fijnstukje weer, Rudi.

Reageer hier