Vensterhangers

In Berlijn zie je vaak mensen in hun venster hangen. Op hun ellebogen steunend, staren ze naar het verkeer en de voorbijgangers in hun straat. Soms hebben ze, om de kracht der zwaarte te dragen en eeltvorming te voorkomen, een kussentje onder hun ellebogen gelegd. En zo leunen ze daar soms urenlang. Zo komt dat voor tenminste.

Hier in de Weichselstra├če woont er ook zo’n vensterhanger. Een vensterhangster is het eigenlijk. Een klein vrouwtje van pakweg midden vijftig dat in het eerste pand een woning op de begane grond behuist. De gevel is oranje en overal met lelijke graffiti beklad. Het kleine vrouwtje heeft lange grijze haren en op haar neus staat een bril met jampotglazen. Op de vensterbank staat een asbak waarin ze de as van de cigarillo’s aftipt.

Hoeveel van zulke vrouwtjes bestaan er? En waarom zijn ze niet gewoon aan het werk? En als ze dan toch de hele dag thuis zitten, gaat er dan ooit iemand bij ze op de koffie? En hangen ze daarom altijd in op de vensterbank?

Misschien zijn al die vensterhangers wel ex-Stasi medewerkers. En zijn ze na de val van de muur werkloos geworden.. maar beobachten ze nog altijd graag hun medemens. Maar waarschijnlijk verveelt ze zich gewoon scheel en heeft ze geen zin in nicotinegeel cigarillo-behang.

Toen ik zojuist in mijn middagpauze naar huis wandelde, stond ze er weer. Ze rookte een cigarillo en staarde door de dikke brillenglazen naar wat zonnestralen aan de overkant van de straat. Ik dacht aan een liedje van Billie Holiday dat ik vorige week geluisterd heb en stak de straat over. In een struik wat verderop zat een groepje mussen te zingen.

2 reacties op “Vensterhangers”

  1. pepperfly zegt:

    Ha! De vensterhangers! Hoe graag zou ik er eentje willen zijn, met een fijn zacht kussentje, en een prettig uitzicht…en veel om mijn verbazing over te uiten…oeh…

  2. rudy kaals zegt:

    En zeker bij dit zonnige weer. De hele dag mussen bestuderen, sigaretje erbij.. lovely!!

Reageer hier