S9

De Stadtbahn nummer negen in Berlijn rijdt elk uur drie keer naar het vliegveld toe. Als ik te voet naar Ostkreuz loop dan duurt de reis naar Schönefeld Airport in totaal ongeveer drie kwartier. Dat is af en toe best een luxe.

Bij het station Ostkreuz staat vaak een lange spichtige gast met bruine tanden gebruikte tickets te verkopen. Hij lijkt een beetje op Willie Wortel, maar dan smeriger. Die kaartjes vraagt hij aan de passagiers die niet verder reizen en verkoopt hij verder tegen gereduceerd tarief. Ik handel graag met de kaartjesverkoper. Voor Schönefeld heb je eigenlijk een ticket nodig voor de zone ABC, maar dat is slechts vanwege de laatste halte.. “daar controleert toch geen mens,” aldus de verkoper en hij lacht zijn tanden bloot en bruin.

Dat geintje is al weleens misgegaan.. zwartrijden is een gok en als het misgaat moet je veertig euro schokken. Ook al is het maar vanwege één station.

In de S-Bahn zitten ‘s ochtends meestal sjacherijnige mensen en ‘s avonds eigenlijk ook. Het verschil zit hem in de fles Berliner die na werktijd in hun knuisten ligt. De halve liters bier die ze iedere dag na hun werk in de S-bahn drinken. Feierabendbier noemen ze dat hier. Alcoholisme noemen ze het volgens mij in Nederland.

Ik dwaal af.. waar wilde ik het over hebben? Oja, de treinreis naar Schönefeld Airport.

Tussen Ostkreuz en het vliegveld liggen onder andere de stations Treptower Park, Plänterwald en Baumschulenweg. Dat klinkt verdomme alsof het hartstikke groen is in Berlijn! Nu, dat klopt.. kom er in de lente eens naar kijiken zou ik zeggen. Neem Uw Lief uit wandelen langs de Spree. Het is er prachtig.

Ah.. het bruggetje is gemaakt. Uw Lief. Mijn Lief.

Morgenavond komt ze naar Berlijn gevlogen. Omdat ze heimwee heeft. En ik ook. En omdat twee weken (want dan ben ik weer in Zweden) ons als een oneindige lange tijdspanne voorkwam. Vandaar dat ik morgenmiddag richting Ostkreuz kuier en daar een kaartje bij de bruingetande Willie Wortel koop. Drie kwartier is een tijdspanne die overbrugbaar is.

Ik zal glimlachen naar de vogels in de bomen in het Plänterwald en haal mijn lieve vriendinnetje van het vliegveld op. Twee dagen komt ze op visite. Omdat Easyjet zo goedkoop vliegt en Göteborg dan eigenlijk om de hoek ligt. En dat is af en toe best een luxe.

4 reacties op “S9”

 1. sanneke zegt:

  Ha! Kan ze meteen Quirk ontmoeten!

 2. rudy kaals zegt:

  @sanneke: ja.. daarvoor was ze echt te kort hier. Vanochtend is ze alweer teruggevlogen.

 3. Victor zegt:

  Vielleicht geht ja ein Mix aus beiden Bildern? Hab keine Ahnung von (digitaler) Bildbearbeitung – audfer in Instagram einen Filter druff legen, kann ich nix … Kf6nntest Du nicht das sw-Bild nehemn und es in so kfchlem Blau einfe4rben? Das we4re dann sozusagen die Vereinigung der Vorteile beider Varianten.

 4. Giuseppe zegt:

  Daffcr habe ich heute von Ahof nach Hause fast doppelt solnage gebraucht wie sonst *grml*Man muss Herrmannstr. umsteigen und steht daher nicht nur vor Herrmannstr. geffchlt zwanzig Minuten, sondern auch vor Tempelhof und vor Kf6llnische Heide -.-Waren die Einschre4nkungen nicht ffcr Schf6neberg Bundesplatz angekfcndigt?

Reageer hier