De koning te rijk

Als klein jongetje droeg ik vaak een kroon. Dat wordt duidelijk wanneer je de fotoboeken uit mijn jeugd bekijkt. Met Sinterklaas droeg ik een kroon. En als ik jarig was droeg ik een kroon. En aangezien dat praktisch de enige gedocumenteerde momenten zijn, droeg ik dus in mijn jeugd vrijwel altijd een kroon.

Deze informatie wilde ik gewoon even met u delen. Het leek me van belang voor het vervolg van het verhaal..

In december heb ik veel op papier geschreven. Op mijn weblog was het stil als muis. Ik heb mijn eerste boek afgemaakt. Het is een verhalenbundel geworden. Negen handgeschreven verhalen met enkele foto’s geïllustreerd. Dat was een kerstkadootje voor een heel lief meisje uit het Noorden.

Papieren vol schrijven deed ik ook toen ik (nog) kleiner was. Of het telefoonboek lezen. Dat heeft mijn moeder mij ooit verteld. Naar het schijnt, ben ik bij de naam Hellemons opgehouden. Ik heb het altijd al een belachelijke naam gevonden.

Belachelijk zijn ook vliegtuigen die niet vertrekken. Dat overkwam mij op 24 december toen ik mijn familie en vrienden met de kerst wilde bezoeken. Winter conditions. Heavy snowfall. Single runway.. en weet ik wat voor termen de kapitein ons in de kabine kwam vertellen. Ik stelde me zo’n kapitein altijd onwijs aantrekkelijk voor. Een soort Tom Cruise in Topgun zeg maar. Deze kapitein was klein en dik. Dick Advocaat met een pilotenpet op.

De vlucht werd gecancelled en intercity-treinen naar Nederland reden ook niet meer. Verdrietig reed ik terug naar Friedrichshain om de kerst daar alleen door te brengen. ‘s Avonds belde echter dat lieve meisje uit het Noorden om te vertellen dat ze voor de volgende morgen een ticket naar Göteborg voor me had geboekt. Ik voelde mijn ogen waterig worden.

Die kerstdagen bij haar en haar familie in Zweden waren fabelachtig. Het was als Sinterklaas en mijn verjaardaag tegelijkertijd. Een kroon droeg ik niet, maar dat was niet erg.. ik voelde mij de koning te rijk.

4 reacties op “De koning te rijk”

 1. emil zegt:

  ook mooi, echt.

 2. sanneke zegt:

  Iemand die je je eerste boek doet schrijven… je moet haar wel echt erg leuk vinden.
  Ben benieuwd wat God en Satan daar van zeggen.

 3. Susy zegt:

  Wie süss, Rudy.
  Dat heeft dan nog nooit iemand voor mij gedaan.
  Ja, God schreef de Bijbel voor me,
  maar dat is niet écht een bestseller geworden.
  Ik kreeg wel ooit van iemand een cd,
  met alleen maar liedjes over Susanne’s, Suzanne’s, Susy’s en Susie’s.

  Maar da’s geen kunst natuurlijk.
  Of juist wel, VOF de Kunst.
  Nou goed, ik dwaal af.

  Waar was ik?
  Oh. Nergens.

 4. rudy kaals zegt:

  @miel: danke danke.. wanneer kom je weer eens naar Berlijn? Je vriendinnetje had me gemaild. Ze schreef Nederlandsch, schattig!
  @Sanneke: ja. Ik had eigenlijk ook veel plezier bij het schrijven, wat wil je nog meer?
  @Susy: wow. Een CD met liedjes. Dat wens ik mij nu ook weleens. Waar je was? Op het dak.. sneeuw laten slinken. dahaag.

Reageer hier